:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правна кантора

Кметовете заместват нотариус по изключение

"Разрешава ли се на кметствата по места да правят заверки на документи, представени от гражданите като: пълномощни, заверка на подпис, заверка на препис и дата. Кой закон урежда как става това?"

Пита Т.Вуков, кмет на с.Герман, Столична община



Нотариалната заверка на документи е уредена основно в два нормативни акта - Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД).

Според общите правила за нотариалните производства в ГПК и ЗННД, нотариусът е лице, на което държавата възлага извършване на предвидените в закона нотариални действия. Той извършва лично нотариалните и другите предвидени от закона действия. Нотариусът упражнява дейността си като свободна професия. В специален регистър на Нотариалната камара се вписват поименно самите нотариуси, както и помощник-нотариусите и стажант-нотариусите, които подпомагат неговата работа. Районът на действие на нотариуса съвпада с района на съответния районен съд.

Нотариусът е компетентен да извършва:

* правни сделки с нотариални актове - това са договорите за прехвърляне на собственост или учредяване на ограничено вещно право на собственост върху недвижим имот. Към тази група се отнасят и вписванията, отбелязванията или заличаванията относно недвижими имоти, които нотариусът прави пред съдиите по вписванията, в чиито район се намират имотът. Извършване на подлежащи на вписване сделки става само в канцеларията на нотариуса и то през работно време.

* удостоверяване право на собственост върху недвижими имоти, т.нар. констативен нотариален акт; удостоверяване датата, съдържанието или подписите на частни документи, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа.

* нотариални покани, протести, удостоверения за явяване или неявяване на лица пред нотариуса за извършване на действия пред него, изготвяне на нотариално завещание и приемане за пазене на саморъчно завещание. Другите нотариални действия (най-често пълномощни и декларации), както и завещанията, могат да се извършват от всеки нотариус без оглед на връзката между района на неговото действие и нотариалната заверка (удостоверяване).

Само ако му е възложено от страните и нотариусът е приел, той може във връзка с нотариалните производства да изготвя и да проверява проекти за документи, да дава устни и писмени консултации, да посредничи за изясняване волята на страните, да прави справки, да набавя документи, книжа и други, както и да бъде изпълнител на завещание или управител на имущество. При изпълнение на служебните си задължения нотариусът не може да взема страна; длъжен e да пази професионалната тайна за обстоятелства, станали му известни във връзка с работата, като не може да ги ползва за своe или чуждо облагодетелстване. Когато нотариусът отсъства или не е в състояние да изпълнява функциите си и няма кой да го замества в района, той е длъжен да уведоми съдията по вписванията, който поема заместването му през това време за извършване на неотложни нотариални действия.

А сега да видим какви нотариални функции могат да изпълняват лицата, които не са нотариуси.

По принцип лице, което не е нотариус, може да изпълнява нотариални дейности само доколкото това е предвидено в ЗННД. Когато в района няма нотариус, нотариалните действия се извършват от съдията по вписванията при районния съд. Когато има нотариус, съдията по вписванията извършва нотариалните действия само по наличните в архива на съда документи и книжа, както и нотариалните действия при заместване на нотариус.

Българските дипломатически и консулски представителства в чужбина могат да удостоверяват датата, съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване, верността на преписи и извлечения от документи, представени от български граждани, и да съставят нотариални завещания на български граждани.

В определени случаи заверки може да прави и кметът на кметството. Когато в населеното място няма нотариус и районен съд, кметът на населеното място, което не е общински център, а ако е общински център - кметът, заместник-кметът и секретарят на общината:

- удостоверяват датата и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване (например-декларации, пълномощни, молби, заявления и др.);

- верността на преписи и извлечения от документи и книжа, (заверени преписи от удостоверения за раждане, сключен граждански брак и акт за смърт, извлечения от землячни регистри и др.).

Територията на Столичната община съвпада напълно със съдебния район на Софийския районен съд - с действащи съдии по вписванията към него и над 100 юристи, регистрирани като частни нотариуси. Софийският районен съд обслужва гр.София с 24 района (сред тях са и град Нови Искър и град Банкя). Законът е категоричен - само при едновременната липса на нотариус и районен съд в населеното място, кметът има посочените по-горе правомощия. И това не важи за кмета на село Герман.
21239
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД